Hoppet är ute...

Nu vet jag varför så många höns blivit sjuka denna vinter.
Det finns inget botemedel för Barbro. Ikväll får hon flyga vidare...
Och troligtvis kommer fler av mina hönor att bli sjuka...
Mareks sjukdom har intagit mitt hönshus. Och där lär den finnas kvar länge.
 
Igår, i lunchrummet på jobbet, berättade jag för några kollegor om min sjuka höna Barbro. "Det låter ju som om hon fått hjärninfarkt ju!" svarade en av mina kollegor. När jag kom hem började jag googla...
 
 

Mareks sjukdom
 
Mareks sjukdom orsakas av ett herpesvirus, som ger inflammationer i nerver och/eller hjärna eller tumörer i olika organ. Det är en av de vanligaste sjukdomarna hos svenska hobbyhöns.
Detta herpesvirus är ett mycket smittsamt virus. I praktiken smittas nästan alla höns med viruset under sina första levnadsveckor. Viruset förökas i fjäderfolliklarna hos smittade fåglar och virus finns därför i damm och fjädrar i hönshuset. Den vanligaste smittvägen är att fågeln andas i sig virus. 

Virusets överlevnadsförmåga är hög i omgivningen (minst flera månader vid 20-25°C och flera år vid +4°C). Många friska fåglar är kroniska smittbärare, vilket betyder att de utsöndrar virus och kan smitta andra fåglar trots att de är helt friska. Även höns som har vaccinerats mot Mareks sjukdom är smittbärare. Viruset smittar dock inte via ägg. 

Ett eller flera av nedanstående symtom kan ses hos en enskild fågel: 

  • Vinglig gång 
  • En- eller dubbelsidig förlamning av ben och/eller vingar. Typisk kroppsställning är ett ben framåt och ett bakåt, och att ena sidans vinge hänger ner. 
  • Andningsbesvär
  • Förstorad kräva 
  • Sned huvudhållning med vriden hals.
  • Beteendeförändringar
  • Ögonförändringar med oregelbundna och förminskade pupiller och ändrad färg i regnbågshinnan.
  • Avmagring
  • Blek kam
  • Ofta får drabbade hobbyhöns mycket löss i fjäderdräkten.
  • Trots sjukdomen har drabbade fåglar ofta god aptit och törst.
  • Drabbade fåglar blir ofta mobbade av andra fåglar i flocken.
(Jag kan se flera av ovanstående symtom hos Barbro, som ligger sjuk nu. Jag ser även att både Astrid och Ester, som insjuknade i slutet av förra året, uppvisade flera av dessa symtom)
 
Sjukdomen kan inte behandlas. Dödligheten hos höns som insjuknat är mycket hög, nästan 100 procent. På grund av den mycket dåliga prognosen bör insjuknade fåglar snarast avlivas. 
 
Det bästa man kan göra för att undvika MAreks sjukdom är att avliva höns med misstänkt sjukdom så fort som möjligt. Man skall även vara försiktig vid inköp av djur. Det är säkrare att köpa befruktade ägg än levande fåglar.
Besöker man andras fjäderfäflockar så är det viktigt att byta kläder och skor efter besöket, eftersom damm som hamnat på kläder och skor, kan smitta. Man skall även hålla god hygien i hönshuset.
I hobbyflockar med dödlighet p.g.a. Mareks sjukdom kan sjukdomen på sikt kontrolleras genom avelsåtgärder. Använd äldre friska fåglar i avel. Efter några generationer ökar den ärftliga motståndskraften. 
 
(texten är hämtad från statens veterinärmedicinska anstalt)
 
Ja, du ser. Sorgligt. Men nu satsar jag på att några av hönsen (och tupparna, som tydligen brukar kunna vara tåligare mot denna sjukdom) klarar sig, och så är de dessa "starkare" individer som får bilda kommande generationer...
 
 
 

Vi hörs. Ha det bäst till dess.
/Anna
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: